img 013 455 33 79
img Adres: Dr. Jan van de Mortellaan 3 | 5091 JJ, Oostelbeers (Gem. Oirschot)
Nieuws
Grote belangstelling Bos van de Heilige Geest
 • images

  Posted: 19/05/2014

 • images

  By:

 • images

  Categories:

  nieuws

 • images

  Comments: 0

Er was een grote belangstelling voor de Open Dagen van 17 & 18 mei voor Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest. Omroep Brabant deed hiervan verslag.

“Het is een nieuwe trend die is over komen waaien uit Engeland: begraven worden in de natuur. Op Landgoed Baest bij Oostelbeers kan het voortaan. Het is de eerste natuurbegraafplaats in onze provincie. Dit weekend was er een open dag op de natuurbegraafplaats en kon iedereen komen kijken.”

Op deze natuurbegraafplaats geen keurige rijen met graven en grafmonumenten. Wie hier begraven wil worden mag z’n eigen plekje uitkiezen. “Ik vind dit gewoon een geweldige plek om teruggegeven te worden aan de natuur.”

Geen grafsteencultuur
Op de natuurbegraafplaats worden overledenen niet in een traditionele kist begraven, maar in een eenvoudige houten kist die biologisch afbreekbaar is. Als het maar goed afbreekbaar is voor de natuur. Want hier moet alles vergaan. “Er is hier gekozen om de natuur in stand te houden”, vertelt uitvaartondernemer Rien Bijnen. “De natuur heeft ons het leven geschonken en als we doodgaan geven we ons leven terug aan de natuur.”

En in die natuur horen bijvoorbeeld ook geen uitgebreide bloemstukken of herinneringen. Tot een week na de uitvaart mogen er bloemen op het graf liggen. Daarna wordt het weggehaald en is het graf niet meer herkenbaar. Van elk graf worden wel de coördinaten geregistreerd. Die kunnen alleen met speciale apparatuur worden uitgelezen. Nabestaanden moeten dus zelf een voor hun herkenbaar punt zoeken in het bos.

Om het artikel in zijn volledigheid te lezen klikt u hier.

Bekijk hier het videofragment:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>