img 013 455 33 79
img Adres: Dr. Jan van de Mortellaan 3 | 5091 JJ, Oostelbeers (Gem. Oirschot)
Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een natuurbegraafplaats en een gewone begraafplaats?

In tegenstelling tot een ‘gewone’ begraafplaats treft u op een natuurbegraafplaats geen keurige rijen met graven en grafmonumenten. De natuurbegraafplaats is in de eerste plaats een natuurgebied, en op de tweede plaats een begraafplaats. Het behoud en de continuïteit van de natuur staat dus voorop.

Voor wie is Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest bestemd?

Op  Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest kan iedereen begraven worden, ongeacht religie, afkomst of overtuiging.

Is het toegestaan om bloemen/planten op het graf te leggen?

Vaak worden bij een afscheidsceremonie bloemen en bloemstukken achtergelaten bij het graf. Deze bloemen en bloemstukken blijven op het graf liggen tot één week na de uitvaart. Daarna worden ze weggehaald door de medewerkers van Landgoed Baest. Om het karakter en de uitstraling van de natuurbegraafplaats te waarborgen, is het niet toegestaan om twee weken na de uitvaart bloemstukken en/of planten op het graf te leggen.

Welke kisten en urnen zijn toegestaan?

Om de natuur zonder problemen haar gang te kunnen laten gaan, worden bij natuurbegravingen alleen biologisch afbreekbare materialen gebruikt. Hierin zijn verschillende mogelijkheden.

Wie regelt de uitvaart?

Landgoed Baest is voor Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest een samenwerkingsverband aangegaan met Bijnen Uitvaartverzorging. Deze uitvaartonderneming verzorgt onder andere de grafdelving op de natuurbegraafplaats. Bijnen Uitvaartverzorging kan tevens de volledige uitvaartceremonie verzorgen, zij kennen de faciliteiten en mogelijkheden van Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest als geen ander. U kunt hierbij denken aan het uitzoeken van het graf, het maken van het graf, de keuze van de uitvaartkist, het begeleiden van de uitvaart en het verzorgen van condoleances en bijeenkomsten in ontvangstruimte de Eikehoef

Is het mogelijk as te verstrooien op Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest?

Op de natuurbegraafplaats bestaat  de mogelijkheid om  as te verstrooien, maar ook om een urn te begraven in een urnengraf.

Worden de kosten voor een begrafenis op Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest vergoed door de uitvaartverzekering?

Het hangt van uw uitvaartverzekering af in hoeverre de kosten voor een natuurbegraving worden vergoed. Bij een kapitaalverzekering heeft u vrije keus in de wijze waarop u begraven wil worden. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden van uw uitvaartverzekering.

Hoe vinden nabestaanden het graf terug?

Van elk graf worden de coördinaten geregistreerd bij de administratie van Landgoed Baest. Nabestaanden ontvangen de akte waarop deze coördinaten staan vermeld. Deze coördinaten zijn uit te lezen door de administratie van Landgoed Baest met professionele apparatuur. 

Wat zijn de mogelijkheden bij een uitvaartceremonie?

Ieder afscheid is uniek. In overleg proberen we daarom alles zo precies mogelijk af te stemmen op uw wensen. Op loopafstand van de natuurbegraafplaats ligt de monumentale 18e eeuwse boerderij de Eikehoef. Deze locatie is zeer geschikt voor een afscheidsceremonie en beschikt over diverse faciliteiten met betrekking tot catering en audiovisuele middelen. Daarnaast kan er gebruikt worden gemaakt van een loopkoets, waarop de kist kan worden geplaatst. Zo kunt u de overledene zelf begeleiden naar zijn of haar laatste rustplaats.

Kunnen er meerdere personen in één graf worden begraven?

De graven op Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest zijn 12,5 tot 37,5 m2 groot. Op dit oppervlakte kunnen tot maximaal zes personen worden begraven.

Wat gebeurt er met de natuurbegraafplaats als alle graven zijn uitgegeven?

Omdat Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest deel uitmaakt van Landgoed Baest is het bestaan van de natuurbegraafplaats gewaarborgd. Er worden geen graven geruimd en u kunt het graf van uw dierbare blijven bezoeken.

Op welke tijden is Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest toegankelijk?

Het Bos van de Heilige Geest maakt deel uit van het wandelgebied op Landgoed Baest. De natuurbegraafplaats is dus iedere dag toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.